OVER

Noordelijk realist Roelie Douw (Damwâld, 1985) woont en werkt in Friesland als beeldend kunstenaar. Ze is daarnaast werkzaam in Groningen als bestuurslid van ‘De Stadsgalerie’ en als docent aan de Klassieke Academie. In 2024 is ze toegetreden tot het kunstenaarscollectief ‘Meesters van het Realisme‘. 

De kunstenares heeft zich bekwaamd in de technieken van de klassieke figuratieve schilderkunst. De mens is een grote bron van inspiratie, want ieder mens heeft vele facetten en ze zijn niet altijd eenduidig. Door haar eigen sensitiviteit weet ze in haar schilderijen de kern van een persoon te vangen. 

“Ik hou ervan als iemand in gedachten is of net even wegkijkt. Al kan een terloopse blik naar de kijker mij ook erg intrigeren. Subtiele expressies vind ik interessanter dan hele geprononceerde. Dit laat ruimte over voor het eigen verhaal van de beschouwer. Het is voor mij een manier om de kijker naar mijn werk toe te trekken en werkelijk contact te laten maken met de geportretteerde. Deze interactie met het schilderij is voor mij essentieel. Ik laat met het portret dat ik schilder tegelijkertijd ook een stukje van mijzelf zien.”

Haar kracht ligt in het schilderen van zowel de suggestie als het detail. Ze kan daarom ook erg genieten van snelle studies die naar het leven zijn geschilderd, waarin een losse toets zichtbaar is en directe keuzes zijn gemaakt. Door niet alles uit te werken en op de juiste plek een spontane verfstreek te laten staan, krijg je een mate van realisme die verder gaat dan de werkelijkheid. Dat je dit met iets eenvoudigs als verf kunt bereiken, fascineert haar enorm. Deze manier van schilderen, evenals het spel van licht en donker, speelt een belangrijke rol in haar werk

 

Opleidingen

2018 – 2023   Master Klassieke Academie voor Schilderkunst, Groningen 

2003 – 2007    HBO – Docent Beeldende Kunst & Vormgeving, NHL, Leeuwarden 

1997 – 2003    VWO – Atheneum, Dockinga College, Dokkum